Megtekintés
AZ ELEKTROMOS MIKROMOBILITÁS NÉGY ÉVE VERHETETLEN BAJNOKA:
A CITROEN AMI MEGÚJULT KÖNTÖSBEN ÉS „BUGGY VISION” VÁLTOZATBAN
Poissy, 2024. október 14.

_  A leleményes, merész, de legfőképpen praktikus Citroën Ami a 2024-es Párizsi Autószalonon ünnepli piaci megjelenésének 4. évfordulóját.

 

Jelenléte a párizsi szalonon sem marad észrevétlen: már messziről látható lesz az Ami torony, amely számos emblematikus Ami-modell – többek között az Ami Peps, az Ami for All és az Ami Rose Festival változatok – bemutatására szolgál.

 

A standon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a következő, várhatóan 2025-től értékesített Ami-modellbe is. Az új modell immár érettebb, de barátságosabb arculattal kívánja folytatni az immár több mint 65 ezer példányban gazdára talált Ami sikertörténetét.

 

A tervezők az új változatra építve megálmodták a látványosan stílusos Ami Buggy Visiont, mely az utak trendi kalandoraként az országutak és a vizes sportok kedvelőit egyaránt kész meghódítani.

 

A Citroën Ami idén ünnepli negyedik születésnapját. A 2020-ban bemutatott Ami megdöbbenést és kíváncsiságot váltott ki a világból. Leleplezése óta igazi társadalmi jelenséggé nőtte ki magát: mára több, mint 65 000 megrendeléssel büszkélkedhet, és a forgalmas belvárosok mellett az elővárosi utakat is meghódította. A Citroën Ami átrendezte a mopedautók, vagyis a könnyű négykerekű motorkerékpárok világát: a játékos formaterv és szimmetria jellemezte jármű széles vevőkör számára elérhető, problémamentes elektromos mobilitási megoldást kínál. A mindennapokba szabadságot, függetlenséget és könnyedséget hozó Citroën Ami megannyi kivételes tulajdonságával számtalan háztartás életét könnyítette meg. A megfizethető, innovatív modell egyes országokban akár 14 éves kortól, jogosítvány nélküli is használható. Zárt utastere rossz időben hatékony védelmet nyújt akár két utasnak is, akiknek a könnyen kezelhető jármű akár 45 km/órás végsebességet és 75 km-es hatótávot biztosít. A mikromobilitás bajnokának akkumulátora az otthoni elektromos hálózatról is tölthető.

 

A Citroën Ami két világszenzációval ünnepli negyedik születésnapját a Párizsi Autószalonon. Az egyik az új generációs Ami, amelyet 2025-ben kezdenek értékesíteni. Az új modell elülső része megváltozott, de a jármű megőrizte letisztult, kissé pimasz karakterét. Az új Citroën Ami átvette a karosszéria vonalait kihangsúlyozó barázdált ütközők dizájnelemét, mintegy főhajtásként neves elődje, a Kacsa (2 CV) előtt. Az új változatot még hangsúlyosabbá teszi a tavaly áprilisban bemutatott „Night Sépia” színárnyalat. Ebből a változatból kiindulva a tervezők eljátszadoztak egy új, kalandvágyó modell megtervezésével, így született meg az Ami Buggy Vision koncepcióautó, egy szabadon megálmodott, játékos és karakteres modell, amely víz- és tengerparti szabadidős tevékenységek zászlóshajója lesz. Játékos, inspiráló karakterével az Ami még ennél is többre invitál: az autószalonon egy külön toronyban is megcsodálhatjuk, amely valamennyi emblematikus Ami-változatot (Ami Peps, Ami for All, Ami Rose Festival) felvonultat. A torony már messziről látható, és minden kíváncsi látogatót a Citroën standjához invitál az Ami születésnapjának megünneplésére.

 

 

 

A 2025-ös Ami-modell leleplezése Párizsban

 

Ez a meglehetősen szokatlan megjelenésű „objektum” az elmúlt négy évben teljesen felforgatta az autózás világát. Az Ami túllép a hagyományos definíciókon, és inkább a képregények világát idézi. Az új generációs változat – amellyel Párizsban ismerkedhet meg elsőként a világ – 2025 első felében még tovább fejlődik. Méretei megegyeznek majd a jelenlegi modellével. Az új Ami-modell megújult első és hátsó lökhárítókat kap, így „útitársunk” még testreszabhatóbb, ezáltal még könnyebben felismerhető lesz. A jármű eleje is megújul: az élesebb vonalak barátságos, ámde érettebb vonásokat kölcsönöznek neki.

 

A szemhéjak vonalát idéző fekete kontúrral ellátott fényszórók elemelkednek a szélvédő aljától, a jármű tekintete így frissé és kifejezővé válik. Megemelt pozíciójuknak köszönhetően a jármű eleje új egyensúlyt és friss olvasatot kap. A két fényszórót emberi mosolyt idéző, kapszulaszerű, dombornyomott komponens köti össze, kihangsúlyozva az Ami vidám, kedves karakterét.

 

Az új Ami eleje letisztultabb, feszesebb megjelenést ölt. A szélvédő alatti íves felület ad otthont a márka új logóját magában foglaló kapszulaszerű komponensnek. A ferde szögben elhelyezett, új logó szinte megszólítja a járókelőket. Az előző generációhoz képest a lökhárító alsó íve kevésbé lekerekített, ezúttal erősebb és élesebb kialakítást kapott. Szögletesebb éleiknek és zártabb formájuknak köszönhetően a felületek közötti átmenetek sokkal hangsúlyosabbak lettek. Az elülső kerekeket takaró karosszériaelemek szögletes LEGO-darabokra emlékeztetnek. Ezek a formaelemek szélesebb, ezáltal stabilabb megjelenést kölcsönöznek az Aminak, miközben erősítik a formák játékosságát, és a karosszéria négy sarkának védelmét is szolgálják.

 

A szimmetria továbbra is az Ami formatervének meghatározó eleme marad.  Ez a megoldás még inkább eredetivé teszi az Ami karakterét, ugyanakkor segít kordában tartani a költségeket is. A hátsó ablakhoz fut be a szélvédő alatti, ferde sík. Az Ami sziluettje ezáltal dinamikusabbá válik, szinte az az érzésünk, hogy a jármű álló helyzetben is előrenyomul. A szimmetria visszaköszön az ajtók és az ütközők kialakításában is. A (szimmetria jegyében a) jobb első és a bal hátsó ütközőn is megjelenő bordázattal a tervezők a közkedvelt 2CV modell előtt tisztelegnek. A motívum az 1948-ban bemutatott ikonikus modell elülső ütközőinek formatervét eleveníti fel. Bár az új Ami 2025-ös megjelenésekor a két Citroën modellt már mintegy 77 év választja el egymástól, a 2CV mégis méltó utódra lelt az Amiban, hiszen mindkét jármű az egyszerűséget és a mindenki számára könnyű használatot testesíti meg.

 

A már említett, zárt formák nemcsak az Ami elülső részét határozzák meg, de profilját is számos ilyen grafikus elem díszíti. Ilyen például a keréktárcsák díszítése, amelyeken lekerekített négyzetekből álló sakktáblamintát találunk, vagy a hátsó háromszögablakokon elhelyezett matrica. A kifejezetten kortárs formavilág nem ismeretlen, hiszen számos művészi és technológiai vonatkozásban találkozhatunk hasonlóval. Mindezekkel az Ami a fiatalabb generációt célozza meg.

 

 

Az Ami Buggy Vision koncepcióautó világpremierje

 

Eredetiségének és kifejezőkészségének köszönhetően az Ami modell a formatervezés izgalmas terepe, és megjelenésével évek óta inspirálja a tervezőket. Az Ami 2025-ös változatával természetes módon siklunk át a szabadidőautózás világába. A Citroën standján kiállított, szabad stílusgyakorlatként is értelmezhető Ami Buggy Vision koncepcióautó bepillantást enged a 2025-ös Ami modell tulajdonságaiba. A Buggy Vision ajtók nélküli, nyitott napfénytetős kialakításával meglehetősen szellős: a tervezők az eredeti Ami karosszériájára építve álmodták meg a sárkányszörfösök kisautóját. Az eredmény egy praktikus, jól felszerelt cirkálómotor, mely ideális társ egy tengerparti, szörfös kiruccanáshoz. Élvezet vezetni, hiszen egyszerű és tisztán elektromos, ezért tökéletes választás a természetközeli időtöltéshez.

 

A My Ami Buggy Visionnel korlátlanul élvezhetjük a szabadban töltött órákat. Páratlan éjfélkék fényezésével a legszebb, éjszakába nyúló nyári esték hangulatát idézi. Ez az elegáns fényű, mégis nyers és szelídítetlen mélységeket rejtő árnyalat meghatározó magabiztosságot és erőt kölcsönöz a koncepcióautónak. A fehér színű tető kifinomultabbá és könnyedebbé teszi az összhatást, anélkül, hogy csorbítana a jármű kalandvágyó szellemén. A fehér szín az első lökhárítók körül futó fekete díszítés kontúrjaként is visszaköszön. Az első lökhárító kihangsúlyozza az Ami pimasz mosolyát, rajta – szintén fehérben – a Citroën-logó ragyog. Mivel az Ami formatervezésének vezérelvét a szimmetria adja, ugyanezeket a formákat tükrözi a jármű hátsó része is.

 

Izgalmas oldalprofilját kihangsúlyozzák a különleges gumiabroncsok, melyeket a stabilitás érdekében egymástól távol helyeztek el, felfedve a játékos, pimasz Ami versenyautó-lelkét, mely büszke tartása ellenére megmarad a szeretett, hétvégi túraautónak. A megnövelt tapadás érdekében a gumiabroncsok erősen barázdált kivitelezést kaptak, a felnik közepében fehér Citroën-logó domborodik. Szabadtéri szellemiségét tovább fokozzák a kerékjárati ívek mentén futó védőelemek, amelyek a robusztusság és a biztonságérzet fokozása érdekében fekete színben pompáznak. Az ütközőkön elhelyezett, geometrikus, fehér színű díszmatricák harmonikusan ötvözik a gömbölyded és a feszesebb formákat, és dinamikusan kiemelik a kerékjárati ívek vonalát.  Ez a motívum kifejezetten az Oli koncepcióautón bemutatott stílust követi.

 

Az Ami Buggy Vision átveszi a 2025-ös Ami modell egyes formaelemeit, így a 2CV modellt idéző bordázott ütközőket, valamint a felfelé kihajtható ablakokat. Az elődök előtti főhajtást érhetjük tetten a kerek, sárga fényszórókban is, melyekhez különleges üveget használtak. És mivel egy igazi kaland reggelig tart, az Ami Buggy Vision éjszakai világítását a szélvédő felett található házba épített LED-sáv biztosítja.

 

Az Ami Buggy Vision tartogat még néhány okos megoldást: az ajtókon helyet kapó kampókra pl. egy-egy sárkányszörf-deszka erősíthető. A vállalat az iránti elkötelezettségével összhangban, hogy okos, könnyen előállítható alkatrészeket fejlesszen, ezek a kampók hajlított fémlemezből készülnek. Könnyen felszerelhetőek az ajtókra, a rájuk erősített deszkákat pedig feszítők tartják. A tervezők mellőzték a felesleges sallangokat, és a Citroën feliratot nemes egyszerűséggel belevágták a fémlemezbe. Bár a jármű mérete a felszerelt deszkákkal együtt is visszafogott, belül koránt sincs helyszűkében, így a szabadidő igazi élménnyé alakítható akár két utas számára is. A tervezőcsapat az ernyő tárolására is igyekezett megoldást találni egy különleges tárolóegység kialakításával, és előrukkoltak egy kifejezetten erre a célra készült sárkányszörf-deszkával.

 

Az Ami két utasa fokozott kényelmet élvezhet a Citroën Advanced Comfort® ülések kárpitozott megjelenését és kényelmét biztosító, új ülőlapoknak köszönhetően. Ezek az Oli koncepcióautó üléseinek vörös-narancssárga „Infrafred” színárnyalatában tündökölnek. A műszerfal elemeiben is megjelenő, élénk szín nagyszerűen kiemelkedik a karosszéria éjkékjéből. A műszerfalon szereplő „Like No One” („Mint senki más”) mottó itt könnyed, akvatikus stílusban tér vissza, mely az Ami Buggy Vision sajátos karakterét fémjelzi.

 

 

Az Ami torony

 

A mintegy hat méter magas Ami torony a Citroën Ami-modellek három karakteres változatát mutatja be. A Citroën standjának bejáratánál magasodó építmény tájékozódási pontként és látnivalóként szolgál, és magához vonzza majd a látogatókat, akik felfedezhetik a bemutatott modelleket. Az építmény egy sokoldalú, sokféle igényt kielégítő jármű változatosságát szimbolizálja.

 

Az Ami torony kijelzőin a következő Ami-modellek kapnak helyet:

-           My Ami for All: a fogyatékkal élők mobilitásának elősegítését célzó kezdeményezés. A modell átalakított változatát azon csökkent mozgásképességű személyek számára fejlesztették ki, akik elveszítették egyik vagy mindkét végtagjukat. A jármű olyan funkcionális mechanikai átalakításokon esett át, melyek lehetővé teszik számukra a járműbe való beszállást, a kerekesszék elhelyezését és a gondtalan vezetést. Ily módon egy kompakt, megfizethető, jogosítvány nélkül igénybe vehető, könnyen vezethető, kerekesszék tárolására alkalmas elektromos mobilitási megoldás révén az érintettek visszakaphatják önállóságukat és a szabadságukat.

 

-           My Ami Rose Festival: ez a változat a híres Bigflo & Oli hip-hop párossal való együttműködésből született és kifejezetten a Rose Festivalon való részvételre tervezték. A Rose Festival 2022-ben indult, megálmodói Bigflo és Oli voltak, akik innovatív, sokoldalú kulturális fesztivált akartak létrehozni, amely sok évet megér majd Toulouse városában. A Rose Association névre keresztelt egyesületnek köszönhetően a fesztivál meghatározó eleme a közösségi szellemiség. Ez a szervezet három feladatot tűzött ki céljául: a fiatal tehetségek gondozását, az iskolai projektek kulturális közvetítését, valamint a hátrányos helyzetben lévők kultúrához való hozzáférésének biztosítását. Ez a társadalmi felelősségvállalás összhangban van azokkal az értékekkel, melyeket a Citroën a Citroën Amival közvetíteni szeretne.

 

-           My Ami Peps: az Ami modell dinamikus változata új „Night Sépia” színben. Egy sportos kisautó játékos megjelenésével kecsegtet, amely alig várja, hogy könnyedén átszlalomozzon az autók között. A modell egyedi matricákkal, hátsó spoilerrel és fehér, virágmintás dísztárcsákkal van felszerelve. Az élénk színek, mint az energikus „Infravörös” és a vibráló „Sárga”, remekül kiemelik a kontrasztos dizájnelemeket. A My Ami Peps rendelkezik a mindennapi életet megkönnyítő, teljes körű alapfelszereltséggel, funkcionális kiegészítői között megtalálható például egy okostelefon-tartó, narancsszínű láthatósági szegéllyel ellátott biztonsági ajtóhálók, egy sárgaszínű táskaakasztó, valamint három, szintén narancsszínű tárolórekesz. Információs és szórakoztató rendszerével, a „My Ami Play” felülettel okostelefonunk műszerfallá változik, gyors hozzáférést biztosítva a navigációs, zene-, rádió- és hívásfunkciókhoz. A kormányművön elhelyezett Citroën Switch gomb megnyomásával valamennyi funkció távolból is vezérelhető, így békésen és biztonságosan vezethetünk anélkül, hogy a szemünket le kellene vennünk az útról.